Kravas automašīnas

Elektriskās kravas automašīnas var kļūt plaši izplatītas ātrāk, nekā jūs domājat. Tālāk ir aprakstīts, kāpēc.

| 3 min
Visa transporta nozare saskaras ar stingrām prasībām, lai uzlabotu tās ietekmi uz klimatu. Lai paātrinātu pāreju uz ilgtspējīgākiem pārvadājumiem, Volvo Trucks mērķis ir panākt, lai līdz 2040. gadam visā tā produktu klāstā nebūtu fosiliju. Elektriskajām kravas automašīnām būs galvenā loma šī mērķa sasniegšanā. Tas var izklausīties kā nereāls mērķis, taču patiesībā pāreja uz elektriskajiem transportlīdzekļiem notiks daudz ātrāk, nekā vairums ir gaidījuši. Tālāk ir norādīti daži iemesli, kāpēc.

Elektriskā transportlīdzekļa iegādes izmaksas samazinās

Lai gan mūsdienās elektriskajai kravas automašīnai ir augstāka pārdošanas cena nekā parastajam transportlīdzeklim, mazais kustīgo daļu skaits elektrodzinējā nozīmē, ka tiem bieži ir ilgāks dzīves cikls un tiem nepieciešama mazāka apkope. Tikmēr akumulatoru cena samazinās tādā tempā, kas pārsniedz vairuma analītiķu cerības. Pastāvīgās investīcijas atjaunojamās enerģijas nozarē samazina elektroenerģijas ražošanas izmaksas līdz tādam līmenim, ka kravas automašīnas darbināšana ar elektrību būs daļa no dīzeļdegvielas izmaksām.
 

Akumulatori turpina uzlaboties

Tā kā pieprasījums pēc elektriskajiem transportlīdzekļiem ir palielinājies, paātrinās arī akumulatoru inovācija. Vieglāki litija jonu akumulatori ir aptuveni trešdaļa no svara un puse no tilpuma, salīdzinot ar svina skābes akumulatoriem. Un, pilnveidojoties tehnoloģijām, tie kļūst vēl vieglāki un jaudīgāki. Vēl vairāk — ieguvumus var gūt ar nākamās paaudzes akumulatoriem, kas pazīstami kā cietvielu akumulatori. Tie tiek uzlādēti ātrāk, ir drošāki un nodrošina līdz pat divreiz lielāku akumulatora blīvumu nekā mūsdienu litija jonu akumulatori, kas, iespējams, var dubultot nobraucamo attālumu.
 

Infrastruktūras problēmas tiek risinātas

Mūsdienās elektriskās kravas automašīnas uzlādi mazāka attāluma uzdevumiem var viegli paveikt vienas nakts laikā. Lai gan ātrās uzlādes kravas automašīnu infrastruktūra joprojām ir maza, tā paplašinās, jo pilsētas, loģistikas centri, autoražotāji un degvielas uzpildes stacijas cenšas apmierināt pieaugošo pieprasījumu. Un jaunas tehnoloģijas, tostarp viedie lādētāji un viedie akumulatori, padara iespējamu īpaši ātru uzlādi plašākam apstākļu kopumam. Jauni atklājumi arī parāda, ka uzlādes ātrums tiks krasi palielināts, uzlabojot litija jonu akumulatorus.
 

Elektriskās kravas automašīnas kļūst par labāku izvēli

Samazinoties elektrisko transportlīdzekļu cenām, elektrisko transportlīdzekļu izvēle varētu kļūt vairāk nekā jautājums par ilgtspējību un izmaksām. Elektriskās kravas automašīnas ir arī populāras vadītāju vidū, jo tās rada mazāk vibrāciju nekā tradicionālie transportlīdzekļi ar dīzeļdegvielu. Tās ir vieglāk manevrēt un novietot, tāpēc tās ir labi piemērotas vadāmībai un piegādēm pilsētā. Elektriskās kravas automašīnas kā zemu oglekļa emisiju iespēja bez izplūdes caurules ir populāras uzņēmumos, kas vēlas darboties ilgtspējīgāk.
Pāreja uz elektriskajiem transportlīdzekļiem varētu notikt ātrāk, nekā daudzi ir gaidījuši. Vismaz ir daudzas pazīmes, kas liecina par šo attīstību. Un elektriskās kravas automašīnas jau ripo pa mūsu ielām reālā darbībā.

Larss Mortensons

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Saistītie raksti

Latest Press Release

Latest Press Release