Kravas automašīnas

Volvo uzsāk ūdeņraža darbinātu kravas automašīnu izstrādi

Volvo Trucks izstrādā kravas automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, kas darbojas ar ūdeņradi. Ceļa testi ar kravas automašīnām, kuras iekšdezes dzinējos izmanto ūdeņradi, sāksies 2026. gadā, un komerciālā izplatīšana ir plānota šīs desmitgades beigās. Kravas automašīnas, kas darbojas ar zaļo ūdeņradi, ir nozīmīgs solis, lai Volvo sasniegtu neto nulles emisiju mērķi, kā arī atbalstītu klientus oglekļa emisiju samazināšanas mērķos.
Volvo uzsāk ūdeņraža darbinātu kravas automašīnu izstrādi
Volvo izstrādās kravas automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, kas darbojas ar zaļo ūdeņradi. Šie kravas auto ir nozīmīgs solis smagā transporta dekarbonizācijā.

Kravas automašīnas, kas darbojas ar zaļo ūdeņradi, nevis fosilajiem kurināmajiem, nodrošina vienu no veidiem, kā dekarbonizēt transportu. Ūdeņraža kravas automašīnas būs īpaši piemērotas garākiem attālumiem un reģioniem, kuros ir ierobežota uzlādes infrastruktūra vai ierobežots laiks akumulatoru uzlādei.

 

Volvo sāks klientu darba apstākļos izmēģināt kravas automašīnās, kurās tiek izmantots ūdeņradis iekšdedzes dzinējos, 2026. gadā, un kravas automašīnas būs komerciāli pieejamas šīs desmitgades beigās. Jau pašlaik notiek testi laboratorijās un transportlīdzekļos. Ūdeņraža dzinēju darbināti kravas auto papildinās Volvo alternatīvo risinājumu, piemēram, baterijas elektrisko automašīnu, degvielas šūnu elektrokravas automašīnu un automašīnu, kas darbojas ar atjaunojamajiem kurināmajiem – biogāzi un HAE (Hidroapstrādāta Augu Eļļa) - , piedāvājumu.

 

“Kravas automašīnas, kurās tradicionālais iekšdedzes dzinējs tiek saglabāts, bet darbojas ar ūdeņradi, nodrošinās tādu pašu veiktspēju un uzticamību kā mūsu dīzeļdzinēju kravas automašīnas, bet ar papildu ieguvumu -  potenciāli neto nulle CO2 emisijas. Tās būs vērtīgs papildinājums mūsu baterijas elektriskajām automašīnām, kas tirgū ir pieejamas jau vairākus gadus,” saka Jans Hjelmgrens, Volvo Trucks produktu vadības un kvalitātes vadītājs.

 

Volvo kravas automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, ko darbina zaļais ūdeņradis, potenciāli var nodrošināt neto nulles CO2 emisijas, kā aizdedzes kurināmo izmantojot HAE, un tās var tikt klasificētas kā “Bezizmešu Automašīnas” saskaņā ar jaunajiem ES CO2 emisijas standartiem.

 

“Ir skaidrs, ka nepieciešmi vairāki tehnoloģiju veidi, lai dekarbonizētu smago transportu. Kā globālam kravas automašīnu ražotājam, mums ir jāatbalsta mūsu klienti, piedāvājot dažādus dekarbonizācijas risinājumus no kuriem klienti var izvēlēties savu alternatīvu, pamatojoties uz transportlīdzekļa mērķi, pieejamo infrastruktūru un zaļās enerģijas cenām,” saka Jans Hjelmgrens.

 

Volvo kravas automašīnās ar ūdeņraža dzinējiem būs augstspiediena tiešās iesmidzināšanas (HPDI) tehnoloģija, kur neliels aizdedzes degvielas daudzums tiek iesmidzināts ar augstu spiedienu, lai nodrošinātu kompresijas aizdedzi pirms ūdeņraža pievienošanas. Šīs tehnoloģijas priekšrocības ietver augstāku energoefektivitāti ar zemāku degvielas patēriņu un lielāku dzinēja jaudu.

 

Volvo Grupa ir parakstījusi līgumu ar Westport Fuel Systems, lai izveidotu kopuzņēmumu, izmantojot HPDI tehnoloģiju. Tiek plānots, ka kopuzņēmums sāks darbību 2024. gada otrajā ceturksnī.

 

 

FAKTI

 

  • Ar ūdeņradi darbināmās Volvo kravas automašīnas būs ar darbības attālumu, kas ir salīdzināms ar daudzām dīzeļdzinēju kravas automašīnām, atkarībā no transporta veida.
  • Ūdeņraža degšanas rezultātā radītais zemais CO2 emisiju apjoms ļauj šīm kravas automašīnām būt klasificētām kā “Bezizmešu Kravas Automašīnām” saskaņā ar jaunajiem ES CO2 izmešu standartiem.
  • Ūdeņraža iekšdedzes dzinēju izmeši ir arī ļoti mazi daudzumi ar slāpekļa oksīdiem un daļiņām.
  • Ūdeņradi var izmantot arī degvielas šūnu elektrokravas automašīnām, kurās elektrība tiek ražota uz vietas kravas automašīnā. Degvielas šūnu elektrokravas automašīnas nerada CO2 izmešus, tikai ūdens tvaiku.

 

SAITE uz augstas izšķirtspējas fotogrāfijām

For further information, please contact:

Helena Lind
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: helena.lind@volvo.com
Tel: +46 76 5536257
 

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2023 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.