Kravas automašīnas

Volvo FH – autovadītāju izvēle jau ceturtdaļgadsimtu.

Unikālās rūpes par autovadītāju un patiesi revolucionāra kabīne bija Volvo FH tūlītējo panākumu atslēga 1993. gadā. Volvo FH bija sava laika tehnoloģiski modernākā kravas automašīna. Ceturtdaļgadsimtu vēlāk tas joprojām ir inovāciju līderis, it īpaši jomās, kas ir nozīmīgas autovadītājiem – drošība un ērtība. Ņemot vērā arī vides aizsardzības un produktivitātes jaunievedumus, ir skaidrs, ka Volvo FH ir izmainījis kravas automašīnu pasauli un turpinās to mainīt arī turpmāk.
Volvo FH LNG

 

Volvo Trucks prezidents Klāss Nilsons Volvo FH uzskata par Volvo Trucks mugurkaulu, kas ir tēla un klientu rentabilitātes pamatā un nodrošina autovadītājiem mūsdienīgu darba vietu. Viņš atceras, kā drosmīgā atklāšana 1993. gadā iezīmēja panākumiem bagāta laika sākumu Volvo Trucks vēsturē.

„Mēs tuvojāmies lejupslīdes beigām, bet nolēmām sākt izrāvienu. Tas izrādījās veiksmīgs. Mēs laidām klajā FH īstajā brīdī, un, kad ekonomika un pārvadājumu tirgus atsāka izaugsmi, mēs varējām piedāvāt vispievilcīgāko produktu," saka Klāss Nilsons.

Pirmās versijas pamatā bija jauna šasija ar dinamisku konstrukciju, kas veicināja daudzpusīgus risinājumus dažādiem pārvadājumu veidiem. Viss bija skaidri vērsts uz uzņēmējdarbību - gan degvielu taupošā aerodinamika, gan jaunais spēka pārvads un Volvo dzinēja bremzes.

Tomēr tieši jaunā kabīne lika noprast, ka Volvo FH ir kaut kas īpašs. Volvo Trucks jau agri nolēma uzmanības centrā likt autovadītāju, un rūpīgos pārbaudījumos piedalījās vairāk nekā 1500 autovadītāju. Galarezultāts bija drošāka un ērtāka kabīne, kas radīja pavisam jaunu autovadīšanas, atpūtas un gulēšanas pieredzi.

„Volvo Trucks vienmēr ir progresa priekšgalā. FH ieviešana bija vēl lielāks solis uz priekšu, kas ļoti labi parādīja mūsu inženieru tiekšanos izmantot jaunas tehnoloģijas mūsu klientu un autovadītāju labā," saka Klāss Nilsons.

Autovadītājiem šī mērķtiecība nozīmēja trīs kabīnes modernizācijas laikā no 1993. gada līdz 2008. gadam. 2012. gadā klajā nāca jaunais Volvo FH, kura izcilā komforta pamatā bija pavisam jauna kabīne ar iebūvēto I-Park Cool klimata sistēmu. Taču tādas funkcijas kā 2013. gadā ieviestā Volvo dinamiskā stūrēšana ir padarījušas autovadīšanu vieglāku, drošāku, stabilāku un precīzāku, vienlaikus mazinot saspringuma radītos savainojumus.

"2002. gadā, kad tika izlaists FH sērijas uzlabotais modelis, uzņēmumā biju nostrādājis vien pāris gadus. Jau tolaik ļoti skaidri varēja izjust šī projekta vērienu un var uzskatīt, ka tieši ar FH sēriju Volvo ir kļuvis par celmlauzi un daudzu inovāciju ieviesēju kravas automašīnu tirgū," komentē uzņēmuma "Volvo Group Trucks Latvija" rīkotājdirektors Emils Junsons (Emil Jonsson).

Jau no pirmās dienas Volvo FH ir bijis drošības inovāciju priekšgalā. Tas ietver arī pasīvās drošības jomu, kurā Volvo Trucks bija pirmais kravas automašīnu ražotājs, kas 1995. gadā piedāvāja drošības spilvenus, bet 1996. gadā, desmit gadus, pirms tā kļuva obligāta, - priekšējo drošības konstrukciju (FUPS). Progress turpinās joprojām, un šī kravas automašīna ir aprīkota ar jaunākajām aktīvās drošības sistēmām.

Tāpat kā autovadītāja ērtības, drošība bija viens no noteicošajiem faktoriem kabīnes konstrukcijā. Izstrādes laikā kravas automašīna tika pakļauta tūkstošiem modelētu triecienizturības pārbaužu un aptuveni simts reālas sadursmes pārbaudēm. Triecienus slāpējošās sijas un durvis ir izgatavotas no ferīta un martensīta tērauda, bet virsbūves paneļi - no izturīgākā pieejamā tērauda. Katra ārējās un iekšējās konstrukcijas detaļa kopā padara Volvo FH par līdz šim drošāko Volvo Trucks kravas automašīnu.

Volvo FH ir pacēlis lielas kravnesības kravas automašīnu veiktspēju un produktivitāti līdz jaunam līmenim. Īpaša uzmanība citu inovāciju starpā jāpievērš 2001. gada revolucionārajai I-Shift pārnesumkārbai. Šodien tā ir kļuvusi par industrijas etalonu un attīstījusies dažādu prasību un vajadzību īstenošanai. I-Shift divsajūgu pārnesumkārba ir īpaši noderīga reģionālajiem un tālajiem pārvadājumiem kalnainos un līkumainos maršrutos. Visi pārnesumi tiek pārslēgti, nezaudējot jaudu vai griezes momentu, tādējādi uzlabojot vadītāja komfortu un paaugstinot vidējo ātrumu. I-Shift ar lēngaitas pārnesumiem ir ideāli piemērota būvdarbiem un smagajiem pārvadājumiem. Tā ļauj kravas automašīnai uzsākt kustību ar kravām, kas ir līdz pat 325 tonnām smagas, un pārvietoties pavisam lēni - 0,5 km/h, ļaujot vieglāk veikt precīzus manevrus sarežģītā apvidū.

"25 gadu laikā FH sērija ir kļuvusi par iecienītu un pārbaudītu vērtību, kas nemitīgi tiek papildināta ar moderniem tehniskajiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem. Piemēram, pazeminātie pārnesumi, kas ir ierīkoti šajās automašīnās, nodrošina unikālu veiktspēju. Ar FH sēriju ir iespējams veikt kokmateriālu un smago kravu pārvadājumus, izmantot tās kā celtņus un pašizgāzējus, tāpat nodarbināt kalnrūpniecībā, ceļu būvē un daudz kur citur," stāsta Junsons.

I-Shift ir lielisks piemērs inovācijām, kas gan uzlabo autovadītāju un pārvadātāju ikdienu, gan samazina ietekmi uz vidi. Vides aizsardzība ir viena no Volvo Trucks pamatvērtībām, un Volvo FH katru gadu ir samazinājis izmešu apjomu un degvielas patēriņu. Liels solis tika sperts 2017. gadā, klajā nākot Volvo FH LNG. Šī kravas automašīna nodrošina tādu pašu jaudu kā pārējās Volvo FH automašīnas, bet to var darbināt gan ar biogāzi, kas samazina CO2izmešus pat par 100%, gan ar dabasgāzi, kas samazina CO2 izmešus par 20%, salīdzinot ar dīzeļdegvielu. Tas attiecas uz transportlīdzekļa izmešiem tā izmantošanas laikā („tank-to-wheel").

„Mūsu ceļojums ar FH ir bijis patiesi iespaidīgs, un nākotnē ir gaidāmi vēl daudzi citi satraucoši jaunumi. Ar jaunajām tehnoloģijām mēs esam gatavi turpināt šo sekmīgo ceļojumu kopā ar mūsu klientiem un autovadītājiem," saka Klāss Nilsons.

Volvo FH ir vienīgais modelis, kas saņēmis gada kravas automašīnas apbalvojumu trīs reizes - 1994., 2000. un 2014. gadā - un ir pārdots gandrīz miljons eksemplāros. Kad 1993. gadā tas nāca klajā, Volvo Trucks paziņoja par nākotnes ierašanos. Arī ceturtdaļgadsimtu vēlāk uzņēmums ir pārliecināts, ka Volvo FH joprojām ir nākotnes kravas automašīna.

„Ir tik daudz iespēju fantastiskiem uzlabojumiem. Mēs izpētīsim tās visas, rūpējoties, lai Volvo FH paliktu par autovadītāju pirmo izvēli un turpinātu nest peļņu mūsu klientiem. Pārāk daudz neatklājot, droši varu teikt, ka nākamie gadi būs vēl aizraujošāki par pirmajiem divdesmit pieciem," nobeigumā teic Klāss Nilsons.

Tiešā saite uz augstas izšķirtspējas attēliem šeit

Saite uz tīmekļa vietni par FH 25 gadiem