Kravas automašīnas

Uzņēmums Volvo Trucks sagaida jaunās prasības kravas automašīnu degvielas patēriņa un CO2 izmešu deklarācijām.

No 2019. gada 1. janvāra visām ES ražotām lielas kravnesības automašīnām jāpievieno deklarācija par degvielas patēriņu un CO2 izmešiem. Mērķis ir nodrošināt, lai kravas automašīnu pircēji varētu izvēlēties energoefektīvus transportlīdzekļus ar mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, kas tādējādi samazina kravas automašīnu satiksmes radīto izmešu daudzumu. Uzņēmums Volvo Trucks uztver jaunās prasības kā noderīgu papildinājumu tiem rīkiem, kas nozarē jau tiek izmantoti.
CO2 izmešu

„Deklarācijas sniegs mūsu klientiem viegli saprotamu un salīdzināmu informāciju par degvielas patēriņu un CO2 izmešiem, palīdzot vieglāk izvēlēties kravas automašīnu," saka Larss Mortensons (Lars Mårtensson), Volvo Trucks vides un inovāciju nodaļas direktors.

„Taču vissvarīgākais ir tas, ka tagad vēl lielāka uzmanība tiks pievērsta energoefektivitātei un ietekmei uz klimatu. Tā ir galvenā problēma automobiļu rūpniecībā, pārvadājumu segmentā un sabiedrībā vispār."

Saskaņā ar starpvaldību paneli par klimata pārmaiņām (Panel on Climate Change, IPCC) lielas kravnesības satiksme rada aptuveni sešus procentus no visa siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas daudzuma, un šis sektors ir ļoti lielā mērā atkarīgs no fosilā kurināmā.

„Tādēļ mēs ceram, ka jaunās deklarācijas prasības tiks papildinātas arī ar ekonomiskiem stimuliem, kas pārvadājumu uzņēmumiem padarīs izdevīgu veco transportlīdzekļu nomaiņu ar jauniem, energoefektīvākiem kravas automobiļiem, radot mazāk CO2 izmešu," saka Larss Mortensons.

Pašreiz nav pieņemti lēmumi par nodokļiem vai stimuliem saistībā ar jaunajām deklarācijas prasībām. Tomēr ES „Eiropas zema izmešu līmeņa mobilitātes stratēģijas" scenārijā tiek pieņemts, ka kravas automašīnu satiksmes radītais CO2 izmešu daudzums līdz 2030. gadam samazināsies vidēji par 1,5% gadā.

Degvielas patēriņš ir samazinājies

Energoefektivitāte nekādā ziņā nav jauna problēma ne kravas automašīnu ražotājiem, ne pārvadājumu uzņēmumiem. Vidēji lielam Eiropas pārvadājumu uzņēmumam degvielas izmaksas veido aptuveni vienu trešdaļu no mainīgām izmaksām. Tādēļ visi pasākumi, kas var samazināt degvielas patēriņu, ir interesanti ekonomijas aspektā. Energoefektivitāte ir svarīga konkurētspējas priekšrocība.

„Energoefektivitāte vienmēr ir bijusi svarīga uzņēmumam Volvo Trucks," turpina Larss Mortensons. „Kopš 20. gadsimta 90. gadu sākuma mums ir izdevies samazināt degvielas patēriņu jaunajām kravas automašīnām par piektdaļu* un mēs turpinām patēriņa samazināšanu ik gadu. Energoefektivitātes uzlabošana ir arī svarīgākais, ko spējam, lai samazinātu transportlīdzekļu radīto ietekmi uz klimata pārmaiņām."

Deklarācijas sākumpunkts

„Arī Volvo Trucks klienti tērē būtiskus resursus energoefektivitātes palielināšanai. Daudzi pārvadājumu uzņēmumi ir uzcītīgi strādājuši, lai mazinātu degvielas patēriņu, turpretim citi ne vienmēr ir spējuši piešķirt šim jautājumam tikpat augstu prioritāti. Jaunās deklarācijās iekļautās vērtības var būt noderīgs līdzeklis tieši šai pēdējai grupai, izvēloties kravas automašīnu, uzskata," Larss Mortensons.

„Deklarācija ir labs sākumpunkts, kas parāda, kādā virzienā doties, tomēr tas nerāda kopainu. Lai nodrošinātu nelielu degvielas patēriņu un iespējami mazāku ietekmi uz klimatu saistībā ar transportlīdzekļu lietošanu, katra kravas automašīna jāoptimizē atbilstīgi veicamajiem uzdevumiem, nodrošinot pareizu aprīkojumu un apkopi. Koncentrēšanās uz degvielas patēriņa samazināšanas apmācībām autovadītājiem un pārdomātu pārvadājumu plānošanas rīku izmantošana ir tādu darbību piemēri, kas var panākt būtisku pozitīvu efektu. Mūsu mērķis vienmēr ir atrast daudzpusīgu risinājumu ar labāko iespējamo pārvadājumu efektivitāti mūsu klientiem. Tādējādi tiks aizsargāta arī apkārtējā vide," noslēgumā saka Larss Mortensons.

Fakti

No 2019. gada 1. janvāra stāsies spēkā ES likums, kas paredz pievienot visām jaunajām kravas automašīnām deklarāciju, kurā norādīts degvielas patēriņš un CO2 izmešu līmenis. Likums stāsies spēkā pakāpeniski dažādiem kravas automašīnu veidiem.

Vērtības, kas norādītas deklarācijā, ir pielāgotas katram atsevišķam transportlīdzeklim, pamatojoties uz rūpnīcas tehniskajiem datiem un lietojumu.

Norādīto vērtību pamatā ir ES sertificēts un standartizēts braukšanas ciklu simulācijas process.

* 1991. gada Volvo F12 salīdzinājums ar 2016. gada Volvo FH13

2018. gada 09. marts

Gallery