Kravas automašīnas

Aicina ziedot Viļakas Brāļu kapu pieminekļa atjaunošanai

Latvija piedzima 1918. gada 18. novembrī svešu lielvaru ielenkumā, bet cīņa par Latvijas neatkarību turpinājās līdz 1920. gadam. Atbrīvošanas cīņu laikā 1919. – 1920. gadā Latvijas armija cīnījās valsts ziemeļaustrumu pusē, kur tika atklāts karavīriem veltīts Viļakas Brāļu kapu piemineklis Jaškovas kapos. Šajā vasarā notiks pieminekļa atjaunošana, kur ikviens ir aicināts ziedot nozīmīgās piemiņas vietas saglabāšanai.
vilaka1 watermark

1919. gada novembrī jaundzimušās Latvijas valsts karavīri bija uzvarējuši pulkveža Bermonta Avalova karaspēku, un 1920. gada janvārī Viļakas apkārtnē ezeru, purvu, mežu un pakalnu labirintos dziļos sniegos un -30 grādu salā norisa leģendārās Latgales divīzijas kaujas pret lieliniekiem.

Brāļu kapu pieminekli granītā veidojis tēlnieks Kārlis Zemdega, un tas atklāts 1935. gada 22. septembrī. Piemineklis celts galvenokārt par Viļakas un tās apkārtnes iedzīvotāju ziedojumiem, un to vainago lāpa ar svēto piemiņas liesmu galā.

Jaškovā guldīti 45 kritušie - 31 latvietis un 14 igauņi. Viņu svētais upuris cauri gadu simtiem māca ikvienu no mums šajā zemē drosmīgi un gudri cīnīties par lieliem mērķiem un sasniegt tos. Brīvības cīņas, izrādās, nav rimušas pat kapos, un padomju okupācijas laikā piemineklis tika nopostīts. Reizē ar Latvijas atdzimšanu 1990. gada 11. novembrī tas restaurēts un iesvētīts, taču restaurācija ir jāturpina.

"Brāļu kapu piemineklis ir daļa no Viļakas novada kultūrvēstures - šeit Latgales atbrīvošanas cīņu laikā apbedītos karavīrus ikgadēji pieminam 11. novembrī, kad pie pieminekļa pulcējas skolēni un apkārtnes iedzīvotāji. 20. gadsimta 50. gados piemineklis tika nopostīts, taču pēc vairāk nekā 30 gadiem - 1990. gada 11.

Novembrī - atjaunots, lai turpinātu kalpot par piemiņu. Šobrīd piemineklim nepieciešama attīrīšana un restaurācija, lai tas varētu tikt saglabāts kā novada simbols," stāsta Leontīna Maksimova, Viļakas novadpētniece un vēsturniece.

Atjaunošanas darbus plānots veikt 2018. gada vasarā un pieminekli no jauna atklāt novembrī - Latvijas simtgades laikā. Restaurācijas laikā 99% betona daļas tiks aizvietotas ar granītu, tiks atjaunots uzraksts un zīmējumi, nostiprināti postamenta pamati, kāpnes un bruģis. Viļakas novada simbola atjaunošana ir pieteikta uzņēmuma "ZAAO" projektā "100 Darbi Latvijai". Darbu īstenošana norit sadarbībā ar Viļakas novada domi un SIA "Volvo Trucks Latvia".

Viļakas Brāļu kapu pieminekļa atjaunošanai ziedot tiek aicināts ikviens. Projekta īstenošanai nepieciešami 12299,65 eiro.

Informācija ziedošanai:

Biedrība "Virica"

Reģ. Nr. 40008218746

Konta nr. LV58UNLA0050021729068

Banka: SEB banka

Kods: UNLALV2X

Adrese: Skolas iela 24, Viļakas novads, Žīguru pagasts, Žīguri, LV-4584

Atbalstītāji: SIA "ZAAO", SIA "Volvo Trucks Latvia", biedrība "Virica", Viļakas novada dome