Kravas automašīnas

Ziemeļblāzma

Volvo Trucks priekšējo lukturu dizains tika veidots, iedvesmojoties no ledus īpatnībām. Galvenā konstruktore Marīa Balthammara skaidro, kā dabā redzamais radīja vienu no raksturīgākajām Volvo Trucks iezīmēm.
Volvo priekšējais lukturis
Volvo Trucks priekšējo lukturu ikonisko dizainu iedvesmoja ledus izskats un radītā sajūta.

Kad Zviedrijas ainavas ziemā pārklāj sniegs un ledus, mainās pilnīgi viss.
„Ziema atkal atnes gaismu,” saka Volvo Trucks galvenā konstruktore Marija Balthammara. „Tā pārveido pazīstamās lietas un izveido ko jaunu.” 

Tieši no sniegotajām ainavām ir nākusi ideja par Volvo Trucks priekšējo lukturu uzbūvi. Ikonisko dizainu iedvesmoja ledus izskats un radītā sajūta.

„Volvo Trucks vienmēr tiecas veidot vienkāršu dizainu,” saka Marija Balthammara.
„Mēs sev vaicājam: kā dizainu var vienkāršot un padarīt skaidrāku, izteiktāku? Tāpēc daba ir mūsu lielākais iedvesmas avots.”

Priekšējā lukturī izceltajam V formas dienas gaitas lukturim, kas norāda, ka kravas automašīna ir kustībā, ir pienains ledāja tonis. Pārējais luktura apvalks ir caurspīdīgs kā plāns, tikko ezeru pārklājis ledus. 

Šis dizains uz ceļa ļauj nekļūdīgi atpazīt Volvo priekšējos lukturus. „Lielākajai daļai transportlīdzekļu ir horizontāli lukturi ar matētu apvalku, kas liedz skaidri saskatīt, kas zem tā atrodas,” stāsta Marīa Balthammara. „Taču Volvo priekšējie lukturi ir citādi. Caurredzamajā konstrukcijā katrs gaismas elements ir nošķirts un redzams. Savukārt vertikālā forma, ko izceļ dienas gaismas lukturis, piešķir unikālu kontūru. Pamanot Volvo kravas automašīnu, varat nekļūdīgi to atpazīt pēc priekšējiem lukturiem.”

Mēs turpinām meklēt iespējas, kā izmantot gaismu, lai uzlabotu autovadītāja ikdienu un palielinātu drošību.

Efektīvs dizains ietver gan praktiskumu, gan skaistu un oriģinālu formu.

„Kravas automašīnas iezīmēm ir jāizskatās labi, taču ikvienai konstrukcijas daļai ir jābūt arī strukturāli stabilai,” stāsta Marīa Balthammara. 

„Priekšējai luktura konstrukcijai ir jābūt atveramai, lai varētu mainīt LED vai cita veida spuldzi. Kravas automašīnai jābūt izturīgai gan lielā karstumā, gan aukstumā. Tas ir jāņem vērā, izstrādājot jebkuru kravas automašīnas elementu, jo, svārstoties temperatūrai, materiāls izstiepjas un saraujas. Šādas izmaiņas starp dažādām detaļām var atstāt spraugas vai atstatumu, jo materiāla izmērs mainās,” viņa stāsta.

Lai pastiprinātu izturību un kombinētu dažādus gaismas elementus, Volvo Trucks konstruktoru komanda iedvesmu smēlās citā dabas parādībā – daudzslāņainībā.

Kā var saglabāt priekšmeta izturību un formu, ja tas saraujas un izplešas? Dabā pastāv daudz slāņotu struktūru, un tieši tāpēc tās ir izturīgākas. Šajā lukturī atsevišķi daudzslāņaini elementi ir apvienoti vienā veselumā. 

Priekšējie lukturi ir svarīgi drošībai, it īpaši skarbajās ziemeļu ziemās, kad dienas ir īsas un autovadītājiem daudzas maiņas jāpavada, braucot tumsā. Tāpēc apgaismojums būs joma, kurā Volvo Trucks konstruktori turpinās izstrādāt jaunu un inovatīvu dizainu.

„Jaunās LED tehnoloģijas paplašina perspektīvu,” stāsta Marīa Balthammara. „Mēs turpinām meklēt iespējas, kā izmantot gaismu, lai uzlabotu autovadītāja ikdienu un palielinātu drošību. Atbilstoša veida gaisma, piemēram, var padarīt uzmanīgāku. Paveras daudz jaunu iespēju.”

Marīa Balthammara,

Amats: Volvo Trucks galvenā konstruktore
Vecums: 41.
Gadi Volvo: 6.