Kravas automašīnas

Connected safety

Tehnoloģija Connected Safety brīdina autovadītājus par potenciālu bīstamību. Saņemot brīdinājumus no citiem transportlīdzekļiem, autovadītāji var sagatavoties bīstamai situācijai, vēl pirms to pamana paši.
Mākoņsaziņa
Connected Safety tehnoloģija ir radusies vienreizējā sadarbībā starp Volvo Cars un Volvo Trucks, un tā ļauj sazināties abu ražotāju transportlīdzekļiem.

Lai izvairītos no negadījuma, ir svarīgi reaģēt laicīgi. Jaunā mākoņsaziņas tehnoloģija Connected Safety, kas tiek ieviesta Volvo kravas automašīnās, ir izstrādāta savlaicīgai autovadītāju brīdināšanai par pamanīto apdraudējumu; autovadītājiem, kas tuvojas attiecīgajai vietai, brīdinājums tiek nosūtīts 30 sekundes pirms bīstamās vietas sasniegšanas. Brīdinājums autovadītājam ļauj savlaicīgi palēnināt ātrumu un veikt vajadzīgos manevrus, lai izvadītu transportlīdzekli no bīstamās vietas.

Karls Jūhans Almkvists, Volvo Trucks Satiksmes un produktu drošības direktors, šo tehnoloģiju uzskata par nozīmīgu sasniegumu. „Mākoņsaziņa ir nākamais nozīmīgais solis drošības jomā. Laicīgi brīdinot autovadītājus par apdraudējumu, sistēma Connected Safety var samazināt risku daudzās dzīvībai bīstamās situācijās, piemēram, kad kāds transportlīdzeklis intensīvā satiksmē negaidīti apstājas kādas problēmas dēļ – tiek pārdurta riepa, notikusi sadursme ar briedi vai priekšā ir sastrēgums.”

Tehnoloģiju Connected Safety vispirms izstrādāja un testēja uzņēmums Volvo Cars, un patlaban unikālas divu ražotāju sadarbības rezultātā to ievieš arī Volvo Trucks. Pēc sistēmas ieviešanas kravas automašīnās tā tiks piedāvāta tirgū arī plašākā mērogā.

„Tas ir tikai sākums,” saka Emanuēls Piga, Volvo Trucks Klientu risinājumu un jaunu pakalpojumu izstrādes nodaļas direktors. „Tā kā šī tehnoloģija tiks ieviesta vairāk transportlīdzekļos un tās darbība aizvien vairāk pilnveidosies, autovadītājus varēs brīdināt par daudziem dažādiem potenciāliem apdraudējumiem.”

Nosūtītais ziņojums
Transportlīdzekļa vadītājs ir spiests negaidīti apstāties un nospiež pogu brīdināšanai par apdraudējumu. Sistēma Connected Safety, izmantojot GPS, atzīmē attiecīgo atrašanās vietu. Izmantojot mākoni, tuvākajā apkārtnē 500 m rādiusā esošajiem transportlīdzekļiem tiek nosūtīts šifrēts, anonīms signāls.

Saņemtais ziņojums
Transportlīdzeklis skenē tuvāko apkārtni un saņem informāciju par vietu, kurā atrodas iespējamais apdraudējums. Aptuveni 300–500 metru attālumā (atkarībā no transportlīdzekļa ātruma) no bīstamās vietas autovadītājs sekundārās informācijas displejā saņems uznirstošu brīdinājuma ziņojumu par apdraudējumu. Paziņojumi tiek glabāti un ir redzami sekundārās informācijas displejā līdz brīdim, kad autovadītājs ir pabraucis garām apdraudējumam. 

Platforma
Connected Safety tehnoloģija transportlīdzekļu vadītāju brīdināšanai par bīstamām situācijām izmanto bezvadu mākoņsaziņu. Volvo Cars bija pirmais uzņēmums, kas ieviesa un izmēģināja šo tehnoloģiju, un nu tā tiks izmantota arī Volvo Trucks kravas automašīnās. Šī sistēma 2018. gada laikā tiks ieviesta Zviedrijā un Norvēģijā. Tehnoloģiju Connected Safety atbilstīgi katras kravas automašīnas specifikācijām un lietotajiem pakalpojumiem būs iespējams lietot Volvo FH, Volvo FH 16, Volvo FM un Volvo FMX kravas automašīnās, kas ir aprīkotas ar Volvo Trucks integrēto pakalpojumu sistēmu un Infotainment. Brīdinājumus par bīstamām situācijām šī tehnoloģija var nosūtīt tikai tiem transportlīdzekļiem, kuri ir aprīkoti ar multivides paketi un sekundārās informācijas displeju. Citās valstīs šī tehnoloģija būs pieejama ar laiku.

Liels ieguvums drošībai
Tāpat kā trīspunktu drošības jostas, arī Connected Safety tehnoloģija tiek piedāvāta citiem ražotājiem, lai uzlabotu visu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļa. „Tas, ka sistēmā tagad tiks iekļauti arī kravas automašīnu vadītāji, ir liels ieguvums ikvienam,” stāsta Karls Jūhans Almkvists, Volvo Trucks Satiksmes un produktu drošības direktors. „Būdami profesionāli autovadītāji, viņi biežāk pievērš uzmanību potenciālām briesmām un var palīdzēt brīdināt citus. Tas pastiprina ikviena satiksmes dalībnieka drošību.”