Kravas automašīnas

Lielāka akumulatoru ietilpība – lielāks ieguvums?

Cik lielu attālumu ir iespējams mērot pirms akumulators ir atkārtoti jāuzlādē? Daudzi no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par elektriskajām kravas automašīnām ir saistīti ar nobraukto attālumu. Jo tālāk, jo labāk, vai ne?
Plaša patēriņa preču pārvadājumi pilsētā

„Lai veiktu vajadzīgos pārvadājumus, protams, ir nepieciešams pietiekams enerģijas daudzums. Taču nav arī pamata izmantot vairāk akumulatoru nekā vajadzīgs,” saka Anna Tordena (Anna Thordén), Volvo Trucks Elektromobilitātes izstrādājumu nodaļas vadītāja. 

Veicot pārvadājumus pilsētas satiksmē, bieži vien svarīgāka par lielu attālumu mērošanu ir smagu kravas pārvadāšana. Standarta kravas automašīna, veicot pārvadājumus pilsētā, reti nobrauc vairāk nekā 200 km dienā, atkritumu savācēji – pat ievērojami mazāk. Lai atrastu vajadzīgo līdzsvaru starp kravnesību un attālumu, akumulatora ietilpība ir optimāli jāpiemēro individuālajām vajadzībām. Tas ir efektīvu, ekonomisku pārvadājumu pamatā, un palīdz samazināt ietekmi uz apkārtējo vidi. 

„Mūsu eksperti katrā gadījumā analizē pārvadāšanas uzdevumu, plānotos maršrutus, topogrāfiju, vēlamo kravnesību un uzlādes vajadzības. Pēc tam mēs piedāvājam risinājumu, kas atbilst klienta iespējām un produktivitātes prasībām. Tas attiecas uz visiem kravas automašīnas komponentiem, tostarp akumulatoru,” skaidro Anna Tordena.

Cik lielu attālumu tad ir iespējams mērot pēc vienas uzlādes reizes? Vienkārša atbilde būtu – līdz 300 km*. Labāka atbilde tomēr būtu pretjautājums – cik liels attālums ir jāmēro? 

* Volvo FL Electric modelim pilsētas pārvadājumiem ar akumulatora ietilpību 100–300 kWh.