Kravas automašīnas

Ekoloģisks uzņēmums

Itālijas nomaļajā Kuneo provincē dzīvnieku barības ražotājs „Monge & C Spa” ir izveidojis starptautisku uzņēmumu, kura pamatā ir ekoloģiska saimniekošana. Kravas automašīnām ir nozīmīga loma, jo spēj efektīvi piegādāt kravas vairāk nekā 8000 klientiem Itālijā.
No savas „Monge & C Spa” atrašanās vietas Itālijas lauku apvidū uzņēmums eksportē dzīvnieku barības produktus uz 82 valstīm.

Ir saulaina pēcpusdiena uzņēmumā „Monge Group” nelielā ciemata Monasterolo di Saviljāno nomalē. Labi pamanāmās lielās ražotņu ēkas ir vienas no lielākajām un progresīvākajām Eiropā kvalitatīvas dzīvnieku barības ražošanas nozarē; tajās ir uzstādīta integrēta ražošanas ķēde, un šīs ražotnes ir pilnībā pašpietiekamas. Uzņēmumā tiek realizēti visi procesi – no svaigu izejvielu savākšanas līdz barības un kārbu ražošanai, kā arī iepakošanai un piegādei Itālijas robežās. Uz katras ēkas jumta ir uzstādīti saules bateriju paneļi; tā ir viena no pazīmēm, ka uzņēmums cenšas būt iespējami draudzīgs videi.

 

„Vides aspekti ir ietverti mūsu uzņēmuma būtībā, jo mēs lopkautuvēs iegūtos blakusproduktus pārstrādājam, iegūstot jaunus produktus,” skaidro ģimenes uzņēmuma ģenerāldirektors Domeniko Mondže.

„Monge Group” vēsture aizsākās tieši šajā vietā 1963. gadā, kad Domeniko tēvs Baldasārs Mondže izveidoja vistu fermu vistas gaļas ražošanai. Ģimenes suns cieta no gremošanas traucējumiem, un veterinārārsts ieteica barot suni ar putnu gaļu. 

„Es biju mazs puika, bet atceros, kā tēvs sāka pagatavot dzīvnieku pārtiku mammas virtuvē, karsējot nelielās kārbas spiediena katlā. Kādā brīdī viņš iedomājās, ka šādiem produktiem varētu būt noieta tirgus, un pamazām viņš sāka paplašināt uzņēmējdarbību,” atceras Domeniko Mondže.

Daudzus gadus vistu ferma bija galvenais nodarbošanās veids, tomēr vēlāk Domeniko un viņa māsas nolēma attīstīt dzīvnieku barības ražošanu. Tas būtu apliecinājums ļoti veiksmīgai stratēģijai. Uzņēmums ir audzis daudzu gadu garumā, un reizēm ieņēmumi ar katru gadu dubultojās. Šodien „Monge Group” ir trešais lielākais dzīvnieku barības ražotājs Itālijā, un uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 82 valstīm. Lai gan tagad uzņēmumā strādā 270 cilvēku, tas tomēr ir ģimenes uzņēmums, kuru virza uzņēmumu dibinātāja idejas.

„Kopš pašiem aizsākumiem mans tēvs ir nodevis savas vērtības mums, bērniem, kā arī visiem mūsu darbiniekiem. Viņa ētikas pamatā ir cieņa pret apkārtējo vidi, un mēs nemitīgi strādājam, lai samazinātu enerģijas patēriņu. Mēs izmantojam saules bateriju paneļus, samazinām ūdens patēriņu un ražojam kārbas ar plānākām sieniņām, tādējādi samazinot energopatēriņu par 50%,” skaidro Domeniko Mondže un piebilst,

„mūsu uzņēmuma spēks ir integrētā ražošanas ķēde. Mūsu loģistika ir cieši sasaistīta ar ražošanas grafiku, palielinot mūsu efektivitāti, samazinot izmaksas un uzlabojot pakalpojumus, ko piedāvājam saviem klientiem. Tas mums ir ārkārtīgi svarīgi, jo mēs atrodamies ļoti tālu no gatavo preču pārdošanas tirgiem.”

Mūsu uzņēmējdarbības pamatā ir rūpes par vidi.

Uzņēmums „Monge Group” atrodas apgabalā, ko bieži sauc par „Kuneo salu”, jo tajā ir slikti ceļi un apgrūtināti savienojumi ar Itālijas galvenajiem maršrutiem, tāpēc jau no uzņēmuma pašiem pirmsākumiem ir bijis ārkārtīgi svarīgi uzturēt pašiem savu loģistikas sistēmu. Uzņēmumam pieder arī uzņēmums „Monge Logistica”, kurā ir 48 transportlīdzekļi, 40 no tiem – Volvo. Uzņēmuma transportlīdzekļi katru dienu aizved izejvielas uz ražotnēm, kā arī nogādā preces līdz klienta tranzīta punktiem vai Itālijas tirgus transporta mezgliem. Tas nodrošina 30% no grupas kopējā tirdzniecības apjoma. Transportlīdzekļi ar lielu veiktspēju un efektīvu degvielas patēriņu ir ārkārtīgi svarīgi, jo Kuneo ir skarbi braukšanas apstākļi: šauri ceļi un kalnains apvidus.

„Savas pirmās Volvo kravas automašīnas mēs iegādājāmies astoņdesmito gadu sākumā – tās bija divas Volvo F720 kravas automašīnas, ar kurām braucu es pats. Mēs izvēlējāmies Volvo augstās kvalitātes dēļ, un mēs esam ļoti apmierināti ar kravas automašīnas veiktspēju. Tagad Volvo ir kļuvis par daļu no mūsu tradīcijas,” stāsta Domeniko Mondže.

Lai gan uzņēmumā „Monge Group” visi ir apmierināti ar savām kravas automašīnām, viņi vienmēr ir gatavi vēl vairāk uzlabot savu sniegumu ekoloģijas jomā. Tagad Domeniko plāno sākt iegādāties Volvo LNG kravas automašīnas, jo tās pilnībā atbilst ģimenes uzņēmuma būtībai un vēlmēm meklēt arvien jaunus risinājumus:

“Mūsu sasniegumu pamatā vienmēr ir bijusi izpēte un pilnveidošanās. Ar gāzi darbināmu transportlīdzekļu izmantošana krietni samazinātu negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Turklāt tā mūsu uzņēmumam būtu izdevīga, jo samazinātu tiešās un netiešās izmaksas; mēs noteikti veiksim dažādus pasākumus, lai samazinātu izmaksas par degvielu. Tādējādi mums arī būs vieglāk cīnīties pret dīzeļdegvielas zādzībām, jo LNG nevar iztukšot,” viņš stāsta.

„Monge Group” izskata dažādas iespējas uzlabot savu transportlīdzekļu aerodinamiku, ieviešot daudzveidīgus risinājumus, un apmāca autovadītājus par degvielas patēriņa mazināšanas metodēm. Uzņēmums ir izstrādājis īpašu dokumentu par Korporatīvo sociālo atbildību (Corporate Social Responsibility – CSR), kurā svarīga nozīme piešķirta rūpēm par apkārtējo vidi un godīgas uzvedības kodeksam. Katru reizi, kad darbā tiek pieņemts jauns darbinieks, notiek apmācība par CSR kodeksa ievērošanu. Divreiz gadā „Monge Group” organizē apmācības, lai labas izturēšanās principi tiktu nodoti tālāk uzņēmuma darbiniekiem, klientiem un piegādātajiem. 

Ar gāzi darbināmu transportlīdzekļu izmantošana krietni samazinātu negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Tāpat arī mūsu uzņēmumam būtu iespēja samazināt tiešās un netiešās izmaksas.

„CSR dokumentā ir ietverti mūsu uzņēmuma stūrakmeņi. Mēs lielu uzmanību pievēršam mūsu kravas automašīnu vadītāju uzvedībai, jo viņi pārstāv uzņēmumu attiecībās ar mūsu klientiem, viņi ir mūsu atspulgs tirgū. Viņi cieši sadarbojas ar mazumtirdzniecības vietām, jo piegādā produktus,” saka Domeniko.

Viņš uzskata, ka piederības sajūta un motivācija apgūt jaunas zināšanas un profesionālās prasmes ir palīdzējusi uzņēmumam vēl vairāk uzlabot tā dinamisko izaugsmi. Šobrīd ražošanas iespējas ir gandrīz izsmeltas; uzņēmums saražo 70 000 tonnu barības katru gadu. Tomēr 2018. gadā „Monge Group” plāno atvērt jaunu ražotni un saražot 150 000 tonnu barības gadā. 

„Šī uzņēmuma vēsture ir fantastiska, un rezultāti mūs ļoti iepriecina. Es ceru, ka mūsu izaugsme turpināsies arī nākotnē,” viņš saka. 

 

Pārvadājumu vide

„Monge & C Spa”

Dibināšanas gads: 1963.
Izpilddirektors: Baldasārs Mondže.
Ģenerāldirektors: Domeniko Mondže.
Tirgus daļa Itālijā: 9,1%.
Starptautiskais tirgus: Monge produkti tiek eksportēti uz 82 dažādām valstīm.
Apgrozījums: 157 miljoni eiro (2016. g.)
Darbinieku skaits: 270.
Dzīvnieku barības kārbu skaits, kas tiek saražots katru dienu: 1 500 000.
Maksimālais iespējamais saražoto dzīvnieku barības kārbu skaits gadā: 127 000 tonnu 2017. gadā, paredzēts palielināt līdz 200 000 tonnām 2018. gadā.
Transportlīdzekļu autoparks: 48 kravas automašīnas, no tām 40 Volvo kravas automašīnas.
Ekspluatācijas laiks (pirms pārdošanas): seši gadi.
CO₂ ietaupījums, izmantojot saules bateriju paneļus: 1059 tonnas CO₂/gadā.
Gadā saražotās enerģijas apjoms (kW), izmantojot augstas efektivitātes koģenerāciju: 3 500 000 kW.