Kravas automašīnas

Vienkāršāka un drošāka autovadīšana naktī ar nakts režīmu

Noņemot visu lieko fona izgaismojumu no paneļa ar vienu pogas spiedienu, Volvo Trucks nakts režīms ir veidots, lai uzlabotu komfortu un redzamību, braucot nakts laikā.
Nakts režīma skats no autovadītāja sēdekļa pozīcijas
Nakts režīms ir īpaši piemērots tālo pārvadājumu autovadītājiem, kas brauc nakts laikā.

Saskaņā ar Volvo Trucks Satiksmes negadījumu pētniecības grupas teikto līdz pat 90 % no visiem kravas automašīnu ceļu satiksmes negadījumiem ir iesaistīti cilvēkfaktori, piemēram, nogurums, miegainība un neuzmanība. Braucot naktī, atspulgs un spilgta gaisma no paneļa apgaismojuma var būt nevēlams izklaidības avots. Tas var sekmēt tālo pārvadājumu autovadītāju nogurumu un pievērst viņu uzmanību laikā, kad vadītājam pilnībā jāvelta uzmanība uz ceļu priekšā. 

 

„Cilvēka acs ir ļoti jutīga pret gaismu, pat ja autovadītājs ir pilnībā koncentrējies uz ceļu, paneļa apgaismojums var novērst uzmanību, jo to var redzēt autovadītāja redzes lauka perifērijā,” skaidro Jūnass Nūrdkvists, Volvo Trucks produkta funkciju nodaļas vadītājs.

Nospiežot pogu, autovadītāji var aktivizēt nakts režīmu, kas ir standarta aprīkojumā visiem Volvo FH, Volvo FM un Volvo FMX modeļiem pasaulē. 

Izstrādājot nakts režīmu, vēlējāmies panākt to, lai autovadītājam būtu vieglāk koncentrēties un saglabāt modrību. Tas ir ļoti ātrs un vienkāršs veids, kā novērst izklaidību un uzlabot redzamību.

Nakts režīms nekavējoties izslēdz visu lieko paneļa apgaismojumu, izņemot spidometru un tahometru. Apgaismojums uz visiem citiem slēdžiem un vadības ierīcēm ir samazināts uz mazāko iestatījumu, tomēr visas drošības sistēmas un brīdinājumi autovadītājam turpina darboties.

Rezultātā no paneļa izstarotā gaisma nav tik spilgta, uz vējstikla redzams mazāk atspīdumu, tādējādi autovadītājs var vairāk koncentrēties uz ceļu. Tas ir piemērots tālo pārvadājumu autovadītājiem, braucot naktī un braucot atpakaļgaitā un manevrējot bargos laikapstākļos vai sarežģītā apkārtnē, piemēram, pievienojot un atvienojot piekabes, jo atspīdums nebūs redzams sānu un atpakaļskata spoguļos.

„Ar nakts režīmu mēs vēlamies, lai autovadītājam būtu vieglāk koncentrēties un būt modram,” saka Karls Juhans Almkvists, Volvo Trucks Drošības nodaļas direktors. „Tas ir ļoti ātrs un vienkāršs veids, kā novērst izklaidību un uzlabot redzamību.”

Nakts režīms ir tikai viens no vairākiem drošības aprīkojumiem, ko radījis Volvo Trucks savu nerimstošo pūliņu uzlabot satiksmes drošību un autovadītāju darba apstākļus rezultātā.

„Nav viena vienīga risinājuma, kas mums ļaus piepildīt mūsu redzējumu – nulle negadījumu, tāpēc mēs strādājam vairākās satiksmes drošības jomas frontēs,” saka Karls Juhans Almkvists. „Mēs nepārtraukti ieskatāmies dažādās tehnoloģijās un risinājumos un cieši sadarbojamies ar transporta iestādēm, pilsētplānotājiem, valdībām, pētniecības institūtiem un universitātēm. Nakts režīms var būt tikai neliels ieguldījums, lai uzlabotu satiksmes drošību, bet visi mūsu pūliņi kopā var radīt lielu atšķirību.”