Kravas automašīnas

Cilvēciskais faktors aizvien būs problēma

Sāra Šīlenšērna ir viena no Volvo Trucks drošības programmu Apstājies, paskaties, pamāj un Redzi un esiet redzams galvenajiem izstrādātājiem. Šajā rakstā viņa skaidro, kāpēc, neskatoties uz tehnoloģijas attīstību, vienmēr būs svarīgi izglītot mazāk aizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus.
Sāra Šīlenšērna
Volvo Trucks saziņas nodaļas vadītāja Sāra Šīlenšērna ir daudz laika pavadījusi, piedaloties mācību stundās un runājot ar bērniem par satiksmes drošību.

Kāpēc un kā Volvo Trucks veidoja šīs drošības programmas?
„Tā kā noteiktās pasaules vietās arvien pieaug to satiksmes negadījumu skaits, kuros ir iesaistīti mazāk aizsargātie ceļa satiksmes dalībnieki, mums šķita svarīgi veicināt izpratni pasaules mērogā. Mūs iedvesmoja Volvo Trucks Denmark filiāles iniciatīva, tāpēc mēs ar dažiem kolēģiem Gēteborgā daudz laika pavadījām, piedaloties mācību stundās, lai uzzinātu, kā piesaistīt bērnu uzmanību. Balstoties uz šo pieredzi, nolēmām savu drošības vēstījumu tālāk izplatīt, izmantojot interaktīvu materiālu komplektu, ko mēs 2014. gadā visā pasaulē laidām klajā ar nosaukumu „Apstājies, paskaties, pamāj”. 2015. gadā klajā laistajā programmā „Redziet un esiet pamanāms” tiek izmantota tā pati interaktīvā metode, taču šīs programmas mērķauditorija ir velosipēdisti un jaunieši.”

Kāpēc šīs programmas ir tik svarīgas?
 „Jo 90% satiksmes negadījumu izraisa tieši cilvēciskais faktors. Mūsdienās satiksme ar katru dienu kļūst aizvien blīvāka un sarežģītāka, un arvien lielāks skaits lielas kravnesības transportlīdzekļu lieto tos pašus ceļus, pa kuriem pārvietojas automašīnas, elektriskie velosipēdi, motocikli, velosipēdi un gājēji. Vienlaikus ir mainījusies arī cilvēku rīcība satiksmē – mobilie tālruņi un cita veida tehnoloģija novērš uzmanību no potenciālām briesmām. Mēs arī pārlieku paļaujamies uz sava transportlīdzekļa drošības funkcijām, aizmirstot, ka mūsu satiksmes sistēmas balstās uz visu satiksmes dalībnieku savstarpēju uzticēšanos. Un mēs nekad nevaram būt pilnīgi pārliecināti, ka spēsim paredzēt citu cilvēku rīcību.”

Jāiegulda vēl daudz darba, pirms satiksme tiks pilnīgi automatizēta un precīzi spēs interpretēt cilvēka rīcību.

Kādas ir nākotnes drošības stratēģijas?
„Cilvēciskas kļūdīšanās faktors būs aktuāla problēma vēl daudzus gadus, tāpēc satiksmes drošības uzlabošanai ir jāīsteno vairāku perspektīvu pieeja. Jaunas drošības tehnoloģijas izstrāde, pētījumi par negadījumu cēloņiem, sadarbība ar valdībām, veidojot drošākas satiksmes sistēmas, kā arī sabiedrības informēšana un izglītošana par drošu rīcību kravas automašīnu tuvumā. Mēs esam ļoti priecīgi un lepni par to, ka daudzi mūsu klienti visā pasaulē ir izvēlējušies piedalīties mūsu satiksmes drošības programmās un palīdz mums izglītot bērnus un jauniešus. Šo svarīgo satiksmes drošības aspektu nedrīkst pamest novārtā, jo dzimst arvien jaunas paaudzes, kuras ir jāizglīto.”

Kādi ir vislielākie šķēršļi?
„Jāiegulda vēl daudz darba, pirms satiksme tiks pilnīgi automatizēta un precīzi spēs interpretēt cilvēka rīcību.” Mums ir jārūpējas, lai sabiedrība saprot, ka pagaidām savu drošību tehnoloģijai pilnībā uzticēt vēl nevar. Automātisko funkciju attīstība būs pakāpeniska, un uzņēmumā Volvo Trucks jauna tehnoloģija tiek lietota tikai tad, kad esam pārliecinājušies, ka tā drošā veidā spēs atvieglot autovadītāja darbu. Šobrīd mēs joprojām redzam daudz šķēršļu automatizācijas lietošanai pilsētās. To kavē pilsētas sarežģītā un blīvā satiksmes sistēma, kā arī mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku skaits. Mēs vienmēr paturam prātā, ka, lai arī satiksmes vide ir mainīga, cilvēki joprojām ir neaizsargāti un viegli ievainojami.”

Volvo Trucks Drošības programmas

Mūsu drošības programmas ir veidotas, pamatojoties uz plašu negadījumu izpēti, ko veica Volvo Trucks Satiksmes negadījumu pētniecības grupa. Abas programmas ietver interaktīvus mācību materiālus ar norādījumiem – tos var lejupielādēt Volvo Trucks mājaslapā un izmantot bez maksas.

Apstājies, paskaties, pamāj
Bērniem paredzēta satiksmes drošības programma, kas māca pareizu rīcību satiksmē, it īpaši – lielu kravas automašīnu tuvumā.

Redzi un esi redzams
Satiksmes drošības izpratnes veidošanas kampaņa, kas sniedz ieteikumu savstarpējās drošības uzlabošanai velosipēdistiem un kravas automašīnu vadītājiem.

Vai vēlaties iesaistīties un palīdzēt aizsargāt dzīvības?
Lai uzzinātu vairāk, sazinieties ar vietējo Volvo izplatītāju.