Kravas automašīnas

Mūsu uzņēmuma izdzīvošana ir atkarīga no neliela degvielas patēriņa, prasmīgiem autovadītājiem un kravas automašīnām ar lielu veiktspēju

Apmācot autovadītājus, ieviešot īpašu stimulēšanas programmu un investējot jaunākajās kravas automašīnās un tehnoloģijā, Polijas pārvadājumu uzņēmums Jastim ir samazinājis degvielas patēriņu līdz tādam līmenim, kas vēl nesen šķita neiespējams.
Jaunās Volvo FH automašīnas ar Euro 6 C dzinējiem apvienojumā ar jaunākajiem aerodinamiskajiem uzlabojumiem ir palīdzējušas uzņēmumam Jastim samazināt degvielas patēriņu par tūkstošiem litru.
Jaunās Volvo FH automašīnas ar Euro 6 C dzinējiem apvienojumā ar jaunākajiem aerodinamiskajiem uzlabojumiem ir palīdzējušas uzņēmumam Jastim samazināt degvielas patēriņu par tūkstošiem litru.

Varšavas pievārtē (Polijā) kravas automašīnas vadītājs Roberts Senks (Robert Sek) lēni virzās satiksmē savā Volvo FH automašīnā. Šāda situācija ir kaitinoša cilvēkam, kas lepojas ar labām autovadīšanas prasmēm un nelielu degvielas patēriņu. „Šī nebūt nav izdevīga pozīcija,” viņš saka, paātrinot kustību pēc kārtējās apstāšanās pie luksofora. „Tomēr pat tagad var ietaupīt daudz degvielas, braucot vienmērīgi un labāk paredzot tālākos notikumus, kā arī ievērojot braukšanas attālumu no priekšā braucošajiem transportlīdzekļiem.” 

Roberts Senks vada kravas automašīnas jau vairāk nekā 20 gadus, un viņš ir viens no uzņēmuma Jastim autovadītājiem, kas nodrošina vidējo degvielas patēriņu 24 litrus uz 100 km. Par to viņš regulāri saņem atalgojumu Jastim degvielas taupības stimulēšanas programmas ietvaros, kas tika ieviesta uzņēmumā pirms dažiem gadiem. Katrs autovadītājs, kas spēj nodrošināt degvielas patēriņu mazāku par 28 litriem, saņem 300 zlotus (70 eiro), kā arī vēl 100 zlotus par katru papildu ietaupīto degvielas litru.

Programma ir tikai viena no vairākām uzņēmuma Jastim ieviestajām iniciatīvām, kas palīdz samazināt degvielas patēriņu uzņēmuma autoparkā. Citas iniciatīvas attiecas uz investīcijām jaunās kravas automašīnās un tehnoloģijās. Jastim pēdējās iegādātās kravas automašīnas ir aprīkotas ar Volvo Trucks jaunajiem Euro 6 C dzinējiem un jaunākajiem aerodinamiskajiem uzlabojumiem; tie ir īpaši optimizēti kravas automašīnām, kas brauc ar konstantu ātrumu diapazonā no 60 līdz 90 km/h. Gan EURO 6 C dzinējs, gan arī jaunie aerodinamiskie uzlabojumi var nodrošināt pat par trim procentiem lielāku degvielas ietaupījumu tālajos un reģionālajos pārvadājumos.

Šodien varam sasniegt tādas patēriņa vērtības, kas pirms 3–4 gadiem šķita neiespējamas. Tagad tā ir ikdienas rutīna.

„Mēs interesējamies par visiem jaunajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem,” stāsta uzņēmuma Jastim īpašnieks Jaceks Sloviņskis (Jacek Słowiński). „Ņemot vērā uzņēmumā mēnesī patērētās degvielas daudzumu, papildu 3% degvielas ietaupījums mums nozīmē tūkstošiem litru.”

Izmaksas par degvielu ir pārvadājumu uzņēmuma nozīmīga izmaksu daļa – bieži vien tās veido pat trešdaļu no izmaksām, bet uzņēmumam Jastim tas bija izdzīvošanas jautājums. „Neapstrīdams fakts bija tāds, ka mums nebija izvēles,” piebilst Jaceks Sloviņskis. „Šodien mēs nevaram atļauties tādu degvielas patēriņu, kāds mums bija pirms trim gadiem, – 31–32 litrus. Tad mums būtu jāpamet tirgus.”

Jastim ļoti ātri saprata, ka degvielas patēriņa mazināšanas jomā autovadītāji ir tikpat nozīmīgs faktors kā kravas automašīnas; tāpēc tika ieviesta stimulēšanas programma. „Mēs skaidri pateicām, ka mūsu uzņēmuma pastāvēšana ir atkarīga no degvielas patēriņa samazināšanas,” stāsta Jaceks Sloviņskis. „Tomēr mēs jau pašā sākumā arī skaidri pateicām, ka mēs kā uzņēmums vēlamies šos ietaupījumus nodrošināt kopīgi ar saviem autovadītājiem. Mēs nevarējām gaidīt, ka viņi braucot patērēs degvielu efektīvi, ja visu ieguvumu paturētu tikai pats uzņēmums.”   

Tādēļ, lai nodrošinātu labāku atbalstu saviem autovadītājiem, uzņēmums Jastim investēja autovadītāju apmācībā, un katrs autovadītājs, kam tiek piešķirta Volvo kravas automašīna, arī apgūst Volvo ekoloģiskās autovadīšanas kursus. Tādējādi visi Volvo autovadītāji sasniedz mērķus un izpilda visus kritērijus, lai saņemtu ikmēneša piemaksu.

„Kursu laikā autovadītāji apgūst ne tikai autovadīšanu ar efektīvu degvielas patēriņu, bet arī pareizu kravas automašīnas apkopi; tas savukārt nodrošina ekspluatāciju bez problēmām,” stāsta uzņēmuma Jastim autoparka vadītājs Tomašs Vroblevskis (Tomasz Wroblewski). „Tas uzņēmumam nozīmē uzlabotu rentabilitāti, un autovadītājiem – vairāk naudas, saņemot piemaksas par ietaupījumiem.”

Turklāt ieguvumi nav tikai finansiāli. Trīs lielākie Jastim klienti: Schenker, IKEA un DHL pievērš īpašu uzmanību vides problēmām un tāpēc mudina piegādātājus nepārtraukti samazināt degvielas patēriņu. Jaunākie ietaupījumi, ko nodrošinājušas jaunās kravas automašīnas un autovadītāju apmācība, ir palīdzējuši uzņēmumam izpildīt klientu augstās prasības.

Roberts Senks jau ir nokļuvis satiksmē un brīvi virzās tālāk pa lielceļu. Šeit viņš var izmantot autovadītāju apmācības laikā gūtās prasmes un Volvo FH kravas automašīnas funkcijas: kruīza kontroli, I-See un 500 zirgspēku jaudīgo Euro 6 C dzinēju. Viņš drīz sasniegs ātrumu 85 km/h; no apmācībām viņš zina, ka tālajos pārvadājumos tas ir optimāls braukšanas ātrums, kas vienlaicīgi nodrošina lielu veiktspēju un minimālu degvielas patēriņu. Nozīmīgs veiksmes faktors ir vienmērīga braukšanas ātruma saglabāšana.

„Dzinējs ir tik jaudīgs, ka var braukt ar augstāku pārnesumu, nekā automātiskās pārnesumkārbas izvēlēto, tādējādi nodrošinot lielu degvielas ietaupījumu,” stāsta Roberts Senks, izskaidrojot savu braukšanas tehniku. „Izmantojot viedās kruīza kontroles mehānismu un braucot lejup pa kalnu, varat pārslēgt neitrālo pārnesumu; tādējādi kravas automašīna brīvi ripo un izmanto minimālu degvielas daudzumu.” 

 

Tas ir ideāls piemērs tam, kā moderna tehnoloģija prasmīga vadītāja rokās var nodrošināt optimālu degvielas patēriņu. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumā Jastim degvielas patēriņš ir samazinājies no gandrīz 32 litriem līdz 26 litriem uz 100 km. Labākie autovadītāji, kā Roberts Senks, sasniedz vidēji 24 litrus. „Šodien varam sasniegt tādas patēriņa vērtības, kas pirms 3–4 gadiem šķita neiespējamas,” piebilst Jaceks Sloviņskis. „Tagad tā ir ikdienas rutīna.”

JASTIM

Dibināts: 1999
Īpašnieks: Jaceks Slaviņskis
Galvenā mītne: Varšava, Polija
Darbinieku skaits: 94, tostarp 70 autovadītāji
Darbība: vietējie un starptautiskie kravu pārvadājumi. Pašlaik uzņēmumam Jastim ir aptuveni 200 klientu; trīs lielākie klienti ir DB Schenker, DHL un IKEA.
Autoparkā izmantotās Volvo kravas automašīnas: 4 Volvo FH 500 un 21 Volvo FH 460.
Kravas automašīnas specifikācija: Volvo FH ar Globetrotter kabīni, D13K500 Euro 6 C posma dzinējs, I-Shift pārnesumkārbas F paaudze ar degvielas „eko” pakotni, kurā ietverta I-See, sadursmes brīdinājuma sistēma ar ārkārtas bremzēšanu un joslas saglabāšanas sistēma.
Degvielas patēriņš: 26 litri/100 km – samazinājies no 32 litriem/100 km pirms četriem gadiem.
Autovadītāju apmācība: Visiem vadītājiem vismaz reizi gadā ir jāapgūst apmācība. Volvo autovadītāju apmācību vienmēr organizē Volvo Trucks Polijas nodaļa.
Citi pakalpojumi: Jastim savās Volvo kravas automašīnās izmanto Dynafleet. Uzņēmums nomā kravas automašīnas, izmantojot Volvo finanšu pakalpojumus; nomas periods ir 3–4 gadi.