Kravas automašīnas

Izcila lietpratība

Autovadītāji ar izcilām prasmēm ir nozīmīgi. Zviedrijas pārvadājumu uzņēmums Jardlers Åkeri šādus autovadītājus augstu vērtē.
Jardlers Åkeri Volvo FH kravas automašīna
Jardlers Åkeri sadarbojas ar Volvo Trucks, lai izveidotu pielāgotu apmācību programmu saviem autovadītājiem.

Jaunais sudrabkrāsas Volvo FH tikko ir nonācis uzņēmumā Jardlers Åkeri, Lindesberjas pilsētā, Zviedrijas vidienē. Pavisam jaunā kravas automašīna laistās saulē, un uzņēmuma autoparka vadītājs Henriks Kārlsons ir iepriecināts. 

„Šī ir mūsu otrā jaunā Volvo FH. Jūtos brīnišķīgi!” viņš stāsta. 

Jardlers Åkeri ir uzņēmums ar senu vēsturi. Tas sāka darbību 1931. gadā.  

Mūsdienās tas ir viens no daudzajiem Zviedrijas uzņēmumiem, kas Volvo Trucks piegādā kravas automašīnu sastāvdaļas. Lindesbergā, kur uzņēmums radīts, tiek ražoti riteņu tilti Volvo kravas automašīnām, bet Jardlers Åkeri tos pārvadā uz kravas automašīnu rūpnīcu Gēteborgā. 

Trīs no deviņiem uzņēmuma autovadītājiem šodien ir klāt jaunās kravas automašīnas piegādes brīdī. Henriks Kārlsons uzskata, ka tas vienkārši ir pašsaprotami. 

„Autovadītājiem sīki jāuzzina par visām jaunajām kravas automašīnas funkcijām. Problēmu gadījumā mēs ietaupām gan laiku, gan naudu, ja autovadītājs zina, kas ar kravas automašīnu ir noticis.” 

Kravas automašīnas nodošanas brīdī klāt ir arī Henriks Svedbergs no Volvo Trucks dīlera Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB un Endrjū Louvs, atbildīgais par Volvo Trucks autovadītāju apmācību. 

„Jardlers Åkeri ir lielisks piemērs pārvadājumu uzņēmumam, kas izvēlējies ieguldīt savu autovadītāju apmācībā. Tieši tā ir pareizā pieeja. Galu galā tieši autovadītāji var ietaupīt ļoti daudz naudas, pareizi izmantojot kravas automašīnas funkcijas,” stāsta Endrjū Louvs. 

Mēs vēlamies atlīdzināt saviem autovadītājiem, kas veic izcilu darbu.

Tomēr attiecībā uz jaunas kravas automašīnas apguvi un izpratni apmācība nav vienkārši svarīga. 

Kopš 2009. gada 10. septembra katram kravas automašīnas vadītājam ES ir nepieciešams autovadītāja profesionālās kompetences sertifikāts. Autovadītājiem, kam attiecīga profesionālā licence jau bija pirms šā noteikuma stāšanās spēkā, jāiziet autovadītāju apmācības kurss 35 stundu apjomā, lai saņemtu sertifikātus. Katra ES dalībvalsts var noteikt, kad apmācībai jābūt pabeigtai. Zviedrijā noteiktais termiņš ir 2016. gada 10. septembris.  

„Mēs rīkojam vienu autovadītāja profesionālās kompetences sertifikāta iegūšanas kursu gadā. 2016. gadā visi autovadītāji pārvadājumu uzņēmumā būs pabeiguši 35 stundu apmācību,” stāsta Henriks Kārlsons.

Autovadītāja profesionālās kompetences sertifikāta apmācību veido piecas daļas: efektīva autovadīšana, droši pārvadājumi, transporta nozare un tiesību akti, veselības aizsardzība, droša autovadīšana un koncentrēšanās uz klientu. Uzņēmumā Jardlers Åkeri šī apmācība tiek rīkota ciešā sadarbībā ar Volvo Trucks dīleri Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB.

„Jardlers Åkeri ļoti aktīvi piedāvājis saviem autovadītājiem iespējami labāko apmācību, un kopā mēs esam izstrādājuši apmācības plānu ar visām dažādajām kursa daļām,” skaidro Henriks Svedbergs, autovadītāja profesionālās kompetences sertifikāta iegūšanas kursa instruktors. 

Likums nosaka, ka ikviena autovadītāja pienākums ir iegūt derīgu autovadītāja profesionālās kompetences sertifikātu, ja viņam tāda vēl nav. 

Tomēr Jardlers Åkeri izvēlējās apmaksāt autovadītāja profesionālās kompetences sertifikāta iegūšanas apmācību visiem sava uzņēmuma autovadītājiem.

„Pirmkārt, mēs vēlamies atlīdzināt saviem autovadītājiem, kas veic izcilu darbu. Otrkārt, mēs esam pilnībā atkarīgi no autovadītājiem, kam ir visaugstākā profesionālā prasme,” stāsta Henriks Karlzons. 

Kravas automašīnu ražotājs Volvo Trucks nosaka stingras prasības ikvienā ražošanas procesa posmā. Lai pārvadātu riteņu tiltus uz Volvo Group rūpnīcām, Jardlers Åkeri ir nepieciešami četri ISO sertifikāti vides, satiksmes, darba vides un kvalitātes jomā. 

Mēs pilnībā esam atkarīgi no autovadītājiem, kam piemīt izcilas profesionālās iemaņas.

„Lai nezaudētu šos sertifikātus, mums, piemēram, pastāvīgi jāapmāca savi autovadītāji. Apmācība mums ir absolūti nepieciešama,” saka Henriks Kārlsons. 

Ap jauno kravas automašīnu notiek aktīva darbība. Endrjū Louvs un Henriks Svedbergs rāda, kur atrodas dažas jaunās kravas automašīnas funkcijas, bet autovadītāji tikmēr uzdod jautājumus. 

Starp autovadītājiem ir arī Anna-Lena Kristofersone. Uzņēmumā Jardlers Åkeri viņa strādā jau astoņus gadus.

„Braucienos ir daudz vieglāk, ja zināms, kā darbojas vissvarīgākās jaunās funkcijas,” viņa uzskata. 

Anna-Lena iesēžas autovadītāja sēdeklī, un Endrjū Louvs viņai rāda, kur mērierīču panelī atrodas jaunās funkcijas. 

„Jaunu funkciju ir diezgan daudz, taču man tās vienkārši ir jāapgūst,” viņa smaidot saka.

 

AUTOPARKS:

Transportlīdzekļi: divi Volvo FH16, kas spēj attīstīt 700 Zs jaudu (2013. g.), divi Volvo FH16 ar 540 Zs jaudu (2011. g.), divi Volvo FH, kas spēj attīstīt 480 Zs jaudu (2009. g.) un viens Volvo FH ar 500 zirgspēku jaudu (2011. g.).

Citas funkcijas: visas četras Volvo FH16 kravas automašīnas ir aprīkotas ar Dynafleet sistēmu. Abas jaunās Volvo FH kravas automašīnas ir aprīkotas ar Volvo Trucks aktīvās drošības paketi ASAFE+, kā arī ar adaptīvo kruīza kontroli.

Degvielas patēriņš: abas jaunās Volvo FH16 kravas automašīnas patērē aptuveni 4,4 litrus degvielas uz 10 km. Abu pārējo Volvo FH16 patēriņš ir 4,7 litri uz 10 km.